Prvi korak na poti k učinkovitejšim procesom, v negotovih gospodarskih razmerah, je zmanjševanje stroškov. Varčevanje seveda ni prijetno (ne v domačem gospodinjstvu, ne v poslovanju), je pa velikokrat nujno.

Podjetja se velikokrat prepozno začnejo spraševati o učinkovitosti poslovnih procesov. Ko pa so v to prisiljena, delujejo po principu: prihrani tam, kjer najmanj boli in poreži tam, kjer lahko to najhitreje storiš. Na ta način se velikokrat po nepotrebnem ustavijo razvojni projekti, s katerimi podjetje v prihodnosti izgubi konkurenčno prednost na trgu. Prav tako nekatera rezanja stroškov samo navidezno prinašajo prihranek. Naprimer ukrep: Nič več službenih kav. Ukrep sicer sporoča skupno zavezo varčevanju. Vendar v podjetjih, kjer je uspešnost podjetja neposredno odvisna od intenzivnega sodelovanja zaposlenih, lahko tak ukrep negativno vpliva na delovni proces in hkrati prinaša nezadovoljstvo.

Skratka varčevanje je dobro, ampak samo takrat, ko je smiselno.

Kaj je torej rešitev? Podjetja morajo podrobno preučiti svoje ključne poslovne procese in razmisliti, kako bi lahko bili uspešnejši. Najprej je potrebno namreč VIDETI, da lahko spremeniš! Pri tem vam lahko pomagamo.

Gorazd Buh

p.s.: Zmanjševanje stroškov je samo prvi korak k učinkovitejši organizaciji. Boljše poznavanje procesov prinaša tudi druge, še pomembnejše, koristi za podjetje.